Replikas’ın beşinci albümü ‘Zerre’ yayınlandı

Bu yazı sabaha karşı ''uyuyamıyorum bari yazı yazayım gözlerim yorulursa kendiliğimden zıbarırım belki'' gazıyla yazılmış olup tamamen düşünülmeden, şarkılar dinlenirken akla ilk gelen şeyler(düşünceler?) yazılmıştır.

01 Aralık 2008

sıfırbir.aralık.ikibinsekiz. Gökçe Akçelik, Barkın Engin, Orçun Baştürk, Selçuk Artut ve Burak Tamer’den oluşan Replikas’ın beşinci albümü ‘Zerre’ yayınlandı. Peyote Müzik tarafından yayınlanan ve 12 şarkının bulunduğu albümün kayıtları Gökçeada’da eskiden yarı açık cezaevi olan bir bina stüdyoya dönüştürülerek gerçekleştirildi. 

Replikas’ın ilk albümü “Köledoyuran” 2000 yılında, ikinci albümü “Dadaruhi” ise 2002 yılında yayınlandı. Müzik eleştirmenlerinin beğenisini toplayan albümler en iyi yerli yapımlar arasında gösterildi. Yurtdışında da ilgi ile karşılanan albümler, yabancı plak şirketleri tarafından satışa sunuldu ve çeşitli radyoların listelerine girdi. “Dadaruhi” Amerika''da yayın yapan WXYC isimli internet radyosunun listelerinde 2 numaraya kadar yükseldi. Village Voice dahil olmak üzere çeşitli dergilerde Replikas ile ilgili röportajlar ve makaleler yayınlandı. Replikas, albümlerin yanı sıra film müziği çalışmaları da gerçekleştirdi. Bu alandaki ilk projesi 2001 yılında Serdar Akar’ın “Maruf” isimli filminin müzikleriydi. 2005 yılında Kutluğ Ataman’ın “İki Genç Kız” isimli filminin müziğine imza atan Replikas, Fatih Akın’ın “İstanbul Hatırası”  filminde yer alan sanatçılar arasında bulunuyor. Replikas, Türkiye’nin yanı sıra Avrupa''nın önemli kentlerinde sahne aldı. 3. albüm Avaz, daha önce Sonic Youth, Pussy Galore, Helmet ve Dinosaur Jr. gibi isimlerle çalışmış olan Wharton Tiers’in prodüktörlüğünde kaydedildi. Avaz albümü Mayıs 2005 tarihinde, Ekim 2006 yılında ise Film Müzikleri toplama albümü yayınlandı. Zerre Türkiye''deki stüdyolarda elde edilebilecek seslerin ötesine geçebilmek ve farklı mekanların akustiğinden yararlanabilmek için Gökçeada'da bulunan eski yarı açık cezaevi olan bir binayı stüdyoya dönüştürdüler ve kayıtları burada yaptılar. Yaptıkları bu özellik albümde çok net hissedilebiliyor. Tüm miks süreçleri Replikas üyeleri tarafından gerçekleştirilen ve mastering'i New York''ta daha önce Franz Ferdinand tarzı grupların çalıştığı "West West Side" mastering stüdyolarında yapıldı.

 
Bu adamlar her albümde farklı deneysel süreçlerden geçiyorlar. Bundan önceki albümlerinde genel olarak, doğu kültürü, arabesk, tasavvuf, tekke kültürü, ölüm, ruh hastalıkları gibi temalar ve türk psikedelik müzik kültürüne göndermeler varken bu albüm tam anlamıyla batı temalı çok sert ve avant-rock şarkılar barındıran hatta bazı şarkılarda punk havası sezilen bir albüm olmuş. Albümdeki 12 şarkının da davul ve bas gitar ağırlıklı olduğu söylenebilir. Çok klişe olacak ama bu albüm replikasın en oturmuş ve en olgun albümü. O vokallerin güzelliği nedir öyle! Bir albüm düşünün ki rage against the machinejoy division ve erkin koray'ın karışımı olsun. işte böyle bir albüm olmuş "zerre".  Normalde bok kafalıların yaptığı bir şeyi yapıp ( bazen zevkli olabiliyor bu siz de deneyin ) albümdeki şarkılara 10 üzerinden puanlar vereceğim. Alanis Morissette'nin ''Jagged Little Pill'' albümüne 10 üzerinden 8, Pearl Jam'in Ten albümüne 10 üzerinden 10 (ironik olmuş değil mi? ), Serdar Ortaç''ın ''Nefes'' adlı albüme 10 üzerinden 0.2 (sıfır nokta iki), White Stripes'ın ''Get Behind Me Satan'' albümüne 10 üzerinden 6 verecek olursak bu albümde 10 üzerinden 7.5'i hakediyor diye düşünüyorum. şarkı isimleri için, kendi mail grubundan bazı şarkıları bize dinletip, bizden isim bulmamızı istemişlerdi. Çok samimi bir grup, her kafanıza esen şeyi danışabilirsiniz size bildikleri doğrultuda yardım edeceklerdir. Grup üyelerinin hepsi akademisyen. Bazıları hem master yapıyor hem üniversitede ders veriyor. Barkın Engin, Bilgi ve Mimar Sinan üniversitelerinde ders veriyor, İTÜ Miam''da doktora yapıyor. Selçuk Artut, Sabancı Üniversitesi''nde akademisyen, Burak Tamer ise İTÜ Miam''da doktorasını sürdürüyor. Orçun Baştürk ve Gökçe Akçelik de yüksek lisans eğitimlerini sürdürüyorlar. Albüm ''Dadaruhi''den daha iyi olmasa bile çok güzel olmuş.

 
1.Bu Sıkıntı (7) -  Gökçeada''nın akustiğinden faydanıldığı davullardan anlaşılıyor. Çok etkileyici bir ''giriş'' şarkısı. elektronik altyapısı olan endüstriyel bir müzik olmuş. Balıktan önce rakıya başlamak gibi birşey.

2.Zerre (9) - Normalde hiç bir albüme, içindeki şarkıların birinin ismini vermeyen replikas ''Zerredir belki ama yok denilmez'' sözünün sadeliğinden etkilenmiş olacak ki ilk defa böyle birşey yapmışlar. Şarkının sözleri çok güzel. orçun baştürkün nasıl iyi bir davulcu olduğunu yaptığı ataklardan tekrar hatırlıyoruz. birde bu şarkıda pasif-agresif bir ruh hali var sanki bir hızlanıyor bir yavaşlıyor bir duruyor filan..

3.Bugün Varım Yarın Yokum (9) - Gökçe Akçelik''in vokaliyle şahlanan ''Erkin Korayvari'' bir şarkı. Sanırım ilk klibi bu şarkıya çekeceklermiş. Replikasın myspace sayfasından dinlenebiliyor. Bu şarkının en sevdiğim kısmı çok sade bir şarkı olması, vokallerin güzelliği ve şarkının ortalarına doğru tekrarlı wah pedalların çıkardığı seslerin sonrasında bir anda patlayan davulların sesleridir sayın okuyucu.

4.Dulcinea (8) -Arka planda elektronik bir loop(döngü) var. Her müzisyen stüdyoya girip ayrı ayrı kendi enstrümanlarını çalıp loop un üzerine bunları yerleştirip şarkıyı öyle kaydetmişler. Konserlerinde çalamayacaklar, bunun sebebi şarkıyı konserde çalmak için Barkın Engin''den 3 tane, Burak Tamer''den de 4 tane falan olması lazım! Bu nedenle konserlerde Dulcinea''nın farklı bir versiyonunu çalacaklarmış. Bu şarkıda biraz dadaistlik sezdim sanki.. o ne ki demeyin üzerine tıklayın öğrenin. 

5. Bitti Deme (9) - Yol şarkısı! O bas gitarın girişi nedir öyle? Sopranos dizisinin giriş müziğine benzettim ben. Off o borozanlar nedir öyle. bayıldım süper olmuş! şarkının sonunu trash grubu edasıyla bitiriyorlar. Ayrıca şarkıyı dikkatle dinlerseniz gökçe akçelik''in ağzını açıp kapama sesini bile duyabiliyorsunuz. Belkide en güzel şarkı bu albümdeki.  

6. Vakt-i Kerahat (9) - Mayışık gitarlarıyla ve ona uygun vokalleriyle yağmurda dinlenecek muhteşem bir şarkı. Nereden baksan bir replikas şarkısı olmuş. Albümden bir şarkıyı alıp akıl hastanesine yatıracaz deseler bu şarkıyı götürürlerdi. Şarkının sonlarına doğru Orçun Baştürk''ün çaldığı o davul-zil(onun gibi birşey)karışımı şey nedir bir çözemedim.. sanki püsküllü caz bagetini hi-hat e vuruyor ama bir yandan  bas davula vuruyor biri sesler çıkıyor. Bilen varsa bana söylesin mail atsın filan.. interaktif olalım azcık!

7. Bozuk Düzen (7) - Loop(döngü) halinde arka fonda düzensiz gitar riffleri var. Şarkının bazı yerlerinde kayıp giden bas gitar insana büyük haz veriyor. 

8. Boş Vücut (8) - David Lynch filmlerinin dinginliği ve derinliği var bu şarkıda. Fena halde ürkütücü. Avaz albümünde yer alan bahar şarkısının bu albümdeki versiyonu. duygusal ve hüzünlendiyor. gerçek sessizliğin içinde...

9. Gülmediğin Günler (6) - Şarkının başlangıcı pek hoşuma gitmedi ama sonlara doğru dağıtmışlar, çok sağlam.. replikasın bu tarz vokalini pek beğenmiyorum.

10. Hortum (7) - Elektonik punk çok sert bir müzik olmuş. Sanki çığlık atan gitarlar geziniyor etrafta.  

11. Eksik (7) - Sözleri ve müziğiyle ''77 tarihli punk müziklerini andırıyor. Şarkının ikinci kısmını çok güzel yapmışlar. Konserde en çok eğlendirecek şarkı bu olur sanırım.

12. Ruh-Feza (8) - Değişen hiç birşey yok. Muhteşem bir replikas şarkısı. Bu kadar güzel davullara, sanki rüyadaymışsın izlenimi veren gitar riffleri... enteresan bir film müziği olabilirmiş, tek kötü özellik şarkının çok uzun olması.    

12+1. Hidden Track(Tuaf) -  Albümdeki son şarkı bitttikten yaklaşık 4 dakika sonra başlıyor ve inanılmaz tanıdık geliyor. Sanırım ünlü bir şarkıyı yeniden yorumlamışlar.. 

 

 

Not: Bu yazı sabaha karşı ''uyuyamıyorum bari yazı yazayım gözlerim yorulursa kendiliğimden zıbarırım belki'' gazıyla yazılmış olup tamamen düşünülmeden, şarkılar dinlenirken akla ilk gelen şeyler (düşünceler?) yazılmıştır. derinlemesine bir inceleme veya araştırma söz konusu değildir. ciddiye alıp almamak size kalmıştır. zira ciddiye almanızı tavsiye ederim o kdar yazdık bir bok olsun bari..

[paslı kavanozdaki beyin] içinden çıktı


Bu sayfa için yapılmış yorumlar

Ne diyordun?